4 askelta: näin elämänmuutos voi onnistua pysyvästi

 

By Eliisa Saarinen, Logoterapeutti LTI®

Kuitenkin taas epäonnistun…

Epäonnistuminen on tunne ja ajatus itsestä, kun on yrittänyt pitkään muuttaa elämässään asioita, mutta ei ole kerta kaikkiaan onnistunut. Silloin kokee usein syvää epäonnistumista. Epäonnistumisen äärellä lähdemme itsemme soimaamisen tielle – ja miten vaikeaa on joskus antaa anteeksi itselleen sitä, että epäonnistuin.

Tässä blogikirjoituksessa kerron 4 erilaista, todennäköistä syytä sille, miten elämänmuutos voi onnistua pysyvästi. Kirjoituksen tavoitteena on, että voisit tunnistaa sieltä ne asiat, jotka ovat seisseet onnistuneen muutoksen edessä.

 

Toiveet elämänmuutokseen liittyvät usein merkittävän isoihin elämänalueisiin, kuten:

  • oma psyykkinen hyvinvointi (uupumus, masennus, liika suorittaminen, riippuvuudet, tunnetaidot, sosiaaliset– ja vuorovaikutustaidot)

  • parisuhde, ihmissuhteet, perhe (junnataan samoissa ongelmissa, eikä ole onnistuttu löytämään ulospääsyä, ero, vuorovaikutusongelmat, uusi parisuhde)

  • työ ja opiskelu (irtisanoutuminen, irtisanominen, yrittäjyys, uusi työpaikka, työttömyys, uusi ala)

  • terveys (sairastumiset, laihdutus, kunnon kohotus, ruokavalio ym.)

  • asuminen (muutto, asumismuoto, asuinpaikka, ympäristö)

  • harrastukset

Nämä elämänalueet ovat isoja ja tuovat parhaimmillaan suurta merkitystä ja tarkoitusta elämään. Vaikka kaikilla elämänalueilla ei menisikään “niin kuin Strömsössä”, jo 1 tai 2 elämänaluetta jotka ovat kunnossa, tuovat elämään kaivattua mielekkyyttä, iloa, energisyyttä ja toiveikkuutta. Muutoksen alla ne toimivat tukevana kalliopohjana josta on hyvä ponnistaa.

Mutta usein meillä saattaa mennä moni elämänalueista jollain tavalla pieleen, jos yksi iso alue romahtaa. Jos vaikkapa uuvumme työssä, siitä voi alkaa melkoinen vyyhti, joka vaikuttaa muihinkin elämänalueisiin:

Emme jaksa pitää huolta itsestämme, saatikka panostaa parisuhteen ja perheen hyvinvointiin, ruokavalio ja liikkuminen jää helposti toissijaiseksi, masennus alkaa nousta pintaan ja tällainen iso vyyhti voi johtaa myös taloudelliseen ahdinkoon, jolloin harrastukset ja asiat, jotka tuovat mielihyvää, jäävät vähälle huomiolle.

Mistä silloin saamme voimia tehdä muutoksia? Tai mistä työkaluja muutosten tekemiseen jo ennen kuin tällainen isompi elämänmuutoskriisi tulee?

 
Valostamo blogi – 4 syyta, miksi elämänmuutos ei onnistu Mies alakuloisena rannalla auringonnousun aikaan
 

Miten muuttaa elämää?

Toive saavuttaa omannäköistä elämää

Jos on monta kertaa epäonnistunut, sitä kysyy itseltään, “miksi en ole onnistunut saamaan toivottuihin asioihin muutosta? Miksi elämäni palaa samoihin uomiinsa kerta toisensa yrittämisen jälkeen? Miten tehdä toivottuja muutoksia pysyvästi?”

Se, että muutosta ei tule, sille on jokin syy. Ja meidän tulee päästä sen syyn jäljille, että osaamme lähteä tekemään oikeanlaista korjausliikettä.

Kuinka moni ensin innostuu ja aloittaa aina erilaisen ruokavalion tai treeniohjelman? Kuinka moni takoo päätään seinään parisuhteessa, kun sama ongelmakierre kiertää kehää? Kuinka moni meistä ajautuu uupumuksen tielle uudestaan ja uudestaan, emmekö millään opi mitään aiemmasta kokemuksesta?

Keinot, mitä olemme käyttäneet, voivat sinänsä olla ihan toimivia, mutta on muutamia asioita, joita ilman pysyvää muutosta on erittäin vaikeaa, jopa mahdotonta saavuttaa. Tarkastellaan näistä syistä nyt neljää erilaista askelta, joita parantamalla saamme aivan erilaiset onnistumisen avaimet kohti pysyvää muutosta.




4 askelta, miten elämänmuutos voi onnistua


askel 1: Lähtökohtana usein: Aidosti tärkeänä pitämäsi asiat eivät toteudu elämässä

tarvitaan: omia arvoja vahvistavaa terapeuttista työskentelyä

Kun omat arvot ovat hukassa tai niitä ei pysty tunnistamaan, eikä viemään käytäntöön, aidosti tärkeänä pitämät asiat eivät toteudu elämässä. Ihminen voi luulla, että toimii arvojensa mukaan, mutta toimiikin opitun maailman mukaan. Tehdään asioita, joihin meitä on opetettu jo lapsuudesta saakka vanhempien, koulun, kulttuurin, yhteiskunnan tai jonkin yhteisön osalta. Teemme asioita, joita meiltä odotetaan ja toivotaan.

Tällaiseen kuvioon tulee mukaan usein toisten miellyttäminen ja marttyyriasenne. Tehdään asioita muiden takia, mutta tehdään niitä kaikkea vähän pahalla tuulella. Pyritään vastaamaan muiden odotuksiin.

Silloin elämä ei tunnu mielekkäältä, eikä oman näköiseltä. Ahdistaa, olo on levoton, tyhjä ja tarkoitukseton.

Joskus taas toimitaan vastoin omia arvoja. Se aiheuttaa jatkuvaa arvoristiriitaa, kun ihminen tavallaan tietää, miten olisi oikein ja hyvä tehdä. Ja silti päättää kuitenkin valita toisin, koska ajatukset, mieliteot ja voimakkaat tunteet ohjaavat meitä vastakkaiseen suuntaan. Tästä seuraa eettistä stressiä, joka tuo tullessaan kaikkea edellä mainittuja oireita ja samalla kolkuttavan omantunnon, joka raastaa mieltä ja vahvistaa epäonnistumisen lamaannuttavaa tunnetta.

Tunnistatko arvojasi? Miellätkö ne käytännönläheisiksi vai ovatko ne vain hienoja korusanoja, joita on vaikea mieltää konkreettisiksi asioiksi? Elätkö muiden odotusten mukaan?




askel 2: Lähtökohtana usein: Tunteiden vaikutus – tunteet ja mieliteot valtaavat mielen ja ohjaavat hetkessä harhaan

Tarvitaan: tunnetaitojen vahvistamista ja tunnetaakkojen käsittelyä

Jos tekee kaikki valinnat perustuen sen hetkiseen tunnetilaan, antaa tunteille ja mieliteoille vallan ja luvan ohjata omia reagointeja, käyttäytymistä ja valintoja.

Esimerkki:
Päätös elämänmuutoksesta: Päätös syntyy jälleen kerran sunnuntai-illan koittaessa, että huomenna maanantaina alkaa lenkkeily, heti aamusta, kellon soidessa. Aamut on täten pyhitetty omalle hyvinvoinnille.

Tapahtuma: Yö tulee nukuttua huonosti. On heräilyä monta kertaa yön aikana, työpäivä stressaa. Kun kello soi aamulla, tuntuu kuin juuri olisi saanut unen päästä kunnolla kiinni. Sitä herää väsyneenä ja pahantuulisena. Kännykkä tarrautuu käteen kiinni, kuin liimattu ja tulee avattua aivan vahingossa se… työsähköposti. Sieltä tulee luettua kertakaikkisen ketuttava uutinen, johon haluaisi reagoida heti!

Reagointi: Eilen valmiiksi asettamat lenkkivaatteet lojuvat tuolilla ja muistat, että tänään piti alkaa uusi, onnellinen elämä. “Paskat”, tuhahdat ja pidättelet kiukkukyyneleitäsi.

Sitä tulee tehtyä päätös, että “nyt en ainakaan mene lenkille, kun kerran koko päivä on jo pilalla.” Jäät harmittelemaan ajatuksiasi ja alat vastata kiihtyneenä sähköpostiin.

Tunteet ja ajatukset: Ajatukset muuttuvat myrkylliseksi ja sama ajatus alkaa kiertämään negatiivista kehää. Tunnekuohu paisuu ja koko aamu tuntuu olevan pilalla. Olo on väsynyt, kettuuntunut ja negatiivinen.

Lopputulos: Arvojen mukainen tärkeä asia (liikunta, hyvän mielen aamu) ei saanut sijaa elämässä.

Olisiko lenkille lähteminen voinut onnistua, vaikka olisi herännyt väsyneenä?
Kyllä. Olisiko silloin voinut kuulostella kehoaan ja päättää, että tekee vaikkapa sopivan happihyppelyn, hieman lyhyemmän ja lempeämmän kävelyn, joka tekisi joka tapauksessa hyvää?

Mitä muuta olisi voinut tehdä toisin?

Kun opitaan kohtaamaan, hyväksymään ja säätelemään tunteita, voidaan tehdä tunteiden ja tunnekuohujen sijaan arvoihin perustuvia valintoja, jotka vievät kohti mielekästä ja merkityksellistä elämää.

POHDINTA: Kuinka usein voimakkaat tunteet ja negatiivisuus valtaa sinut? Kuinka usein ne vievät sinut sivuraiteille siitä, mikä olisi oikeasti tärkeää?



askel 3: Lähtökohtana usein: Negatiiviset ajatukset ja itseen suhtautuminen kritisoivasti

Tarvitaan: ajatus– ja uskomustyöskentelyä, jossa tiedostamme mitkä ajatukset ovat totta ja mitkä eivät

Meissä saattaa asua vahva ja pippurinen kriitikko, joka vähättelee omaa itseään ja taitojaan, kuten:
“En osaa, ei musta ole”
”Olen liian sitä ja tätä…”
”Sitkun mä...”
”Mitähän muut musta / tästä ajattelee?”
”Kyllähän ne muut pystyvät, mutta en minä… “
”Mitä jos taas epäonnistun?”


Kun kuuntelee tällaista kriitikkoa, pitäen niitä asioita totuutena omasta itsestä, on mahdotonta edetä kovinkaan menestyksekkäästi muutoksen tiellä.

On hyvä opetella erottelemaan totuudenmukaiset ajatukset uskomuksista, luuloista ja tulkinnoista. Niin kauan, kuin täyttää ajatukset näillä jälkimmäisillä asioilla, muutoksen tie ei tule kovin helpolla onnistumaan. Pari– ja ihmissuhteissa tehdään myös paljon tulkintoja ja luuloja sen sijaan, että pystymme katsomaan tosiasioihin.

Tosiasiat ja totuus on se, mihin elämässä kannattaa keskittyä. Mitkä asiat ovat totta? Usein ne asiat, mitä itsellemme toitotamme negatiivisessa mielessä, eivät ole totta. Osa voi toki ollakin tosiasioita, mutta entä sitten? Jos emme osaa jotain, voimme ehkä opetella tai hyväksyä asian. Jos jännitämme, mitä muut meistä ajattelevat, voimme silti uskaltautua kokeilemaan uutta.

On kuitenkin hyvä muistaa, että meidän ihailemat ja menestyneet ihmisetkään (niin, mikä on mielestäsi menestynyt ihminen?) eivät pääse kokonaan eroon siitä, etteivätkö epäilisi itseään, taitojaan, osaamistaan ja sitä, kelpaavatko. Eron heidän eteenpäin pääsemiseen ja elämänmuutoksessa onnistumiseen piilee siinä, että he tekevät asioita näistä ikävistä ajatuksista huolimatta. Tähän tilaan pääseminen on myös mahdollista.

POHDINTA: Millaisia negatiivisia ajatuksia kerrot itsellesi? Tulkitsetko / luulotteletko paljon muiden ihmisten / kumppanisi ajatuksia ja tunteita?


askel 4: lähtökohtana: Eläminen “automaatiolla”?

Tarvitaan: Nykyisten toiminta– ja ajatusmallien ravistelua ja tiedostamista

Tutkimusten mukaan ihminen elää tätä elämää 90 % ns. autopilotilla. Ei ehditä tai haluta pysähtyä ja pohtia, vaan toimitaan ja reagoidaan opitulla tavalla asioihin, ihmisiin ja tilanteisiin. On vaikeaa tunnistaa omia pinttyneitä ajatusmalleja ja toimintatapoja. Toisten ihmisten toimintatavat sen sijaan voi olla helpompi tunnistaa.

Vaikka tavoittelemme muutosta, tuppaamme tekemään asiat kuitenkin melko samalla tavalla ja kaavalla. Jos aloitamme uuden tavan, siihen tulee keskittyä riittävän pitkään, että siitä uudesta tavasta tulee automaatio. Tämä on mahdollista.

Uusia tapoja opitaan, kun tiedostetaan ja herätellään vanhoja toimintamalleja.

POHDINTA: Minkälaisia toiminta– ja ajatusmalleja sinä toistat? Mitkä niistä estävät muutoksesi etenemisen? Mitä tulisi ravistella?


Oletko elämänmuutoksen edessä tai onko sinulla erokriisi ja pohdit elämääsi?

Uupuneille, ylisuorittajille, itseensä negatiivisesti suhtautujille:

Kiireisessä arjessa ja kriisin keskellä joskus hukkaamme itsemme. Kadotamme yhteyden siihen, millaisia lahjoja ja taitoja meillä on ja miten elää merkityksellistä ja omannäköistä elämää.

Tutustu terapeuttiseen verkkovalmennukseen, joka antaa sinulle työkalut omannäköisen elämän löytymiseen. Omat taidot, lahjat ja kutsumus esiin, sekä elämänilo, lepo ja palautuminen osaksi pysyvää elämäntapaa:

https://valmennukset.valostamo.fi/courses/unelmawerstas