Mitä arvot ovat ja mihin niitä ylipäänsä tarvitaan?

 

Valtakunnassa on hillitön arvohypetys. Tuntuu, että arvoista puhutaan joka paikassa ja kaikkialla. Ihmiset ovat oivaltaneet, että arvojen mukaan elämisellä on yhteys elämän merkityksellisyyteen ja onnellisuuteen.

Ihmiset pohtivat arvojaan. Yritykset listaavat ylös arvojaan ideat sauhuten strategiasuunnitelmien lomaan. He jäävät hohdokkaalta kuulostavan, kliseisen sanalistauksen jälkeen odottamaan tuloksia. Todennäköisesti asiat tehdään kuten ennenkin. Koska arvothan ovat vain käsite, kasa hienoja sanoja, joita kuuluu listata kauniille paperille, yksisarvisilla tai kukkasin koristeltuun vihkoseen, koska ne nyt vain ovat tätä päivää ja kuulostavat hyvältä ja trendikkäältä.

Siinä ne sanat sitten komeilevat. Lista toistaan kauniimpia sanoja ja kliseisiä asioita, josta kuitenkin äärimmäisen harvat näkevät päivänvalon käytännössä. Ajatellaan, nyt kaikki muuttuu, kun arvot komeilevat paperilla.

Monet listaavat arvojaan ylös, koska heillä on unelmia. Todellisuudessa arvolistauksesta tuleekin unelmalista. Eivätkö arvot olekaan unelmia? Mitä arvot oikeasti ovat? Listaamisesta huolimatta, kaikki eivät ole sisäistäneet sitä, mitä arvot ylipäätään tarkoittavat. Mitä ne tarkoittavat minulle? Minun elämässäni, kumppanini tai perheeni elämässä, työelämässä?

Mitä arvot ovat ja eivät ole?

Arvot eivät ole unelmia. Arvot eivät ole tavoitteita, eivätkä ne ole saavutuksia. Arvot eivät ole sääntöjä:

“Minun pitäisi juosta 30 kilometriä joka päivä ja syödä kellontarkkuudella kuusi punnittua ateriaa päivittäin, että olisin fyysisesti hyvässä kunnossa”.

Arvot ovat asioita, jotka toteutuvat ja konkretisoituvat toiminnan kautta tässä hetkessä ja arjen valinnoissa. Arvot ovat käytännön tekoja. Arvojen avulla opimme toimimaan oikein, nauttimaan, rentoutumaan ja palautumaan, vastaanottamaan elämän lahjaa. Arvojen avulla kohtaamme vaikeuksia kestävämmin. Arvoja eletään päivästä päivään, ne eivät tule koskaan valmiiksi.

Valostamon blogi - pilvinen taivas rannalla

Kun elämä muuttuu

Muutoksen hetket elämässä ovat niitä, kun ihminen joutuu usein kohtaamaan ja miettimään arvojaan. Kun arvoistaan tulee tietoiseksi, se on hieno kasvuprosessi. Ei tosin helppo. Kun tunnistamme arvojamme ja alamme toteuttamaan niitä, elämä ja ihminen muuttuu.



Matka omiin arvoihin

Kun vuosia sitten työpaikkani kokoontumisessa annettiin tehtäväksi listata henkilökohtaiset tärkeimmät arvot, ajattelin, että no tuohan on helppo juttu. Kunnes sain paperin eteeni. Se oli pitkään tyhjä.

Kirjoitin listan, minkä kaikki muutkin yleensä kirjoittavat. Tylsän listan suurpiirteisistä, itsestäänselvistä asioista. Se kuului jotakuinkin näin: Parisuhde, työ, läheiset, terveys…

Minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä mitä arvot ovat. En sisäistänyt niitä. Se oli vain tyhjältä kuulostava, hieno, korkealla liitävä filosofinen käsite, josta en saanut otetta.

Sen enempää asiaa miettimättä, elämä jatkui. Seuraavan kerran jouduin kohtaamaan asian uudelleen logoterapian luennolla. Olimme tutustumassa logoterapeuttiseen arvojärjestelmään ja arvotyöskentelyyn.

Tylsistyin etukäteen niin, että vilkuilin kelloa jo ennen kuin tunti oli alkanut. Mieleeni tuli monet keinot yläkoulun ajoilta, millä tunnin aikana viihdyttäisin itseäni ja mahdollisesti myös muita tylsistyneitä.

Seuraavaksi havahduin siihen, että olin istunut tunnilla kynä sauhuten ja mieleeni tulvi mielenkiintoisia kysymyksiä ja ajatuksia. Arvot - tuo abstraktilta kuulostava käsite oli saanut uudenlaisen käytännönläheisen ja ymmärrettävän muodon omassa elämässäni. Siitä lähti mielenkiintoinen prosessi liikenteeseen! Osasin jopa lähteä erottelemaan ja pilkkomaan aiemmin listaamiani tärkeitä asioita pienemmiksi kokonaisuuksiksi. Sain kiinni, mitä parisuhteen sisällä arvostan, mitä muilla osa-alueilla arvostan. Mitä opittuja arvoja haluan pitää elämässäni, mistä luopua. Mitä varten haluan luopua, jos niin päätin. Löytyi aivan uusiakin arvoja, mihin havahduin.

Jäin pohtimaan, miten ne ihan ensimmäisenä listatut arvot vuosia sitten toteutuivat elämässäni - tai toteutuivatko ollenkaan? Ei kovin hyvin. Ne olivat asioita, mitä pidin mielestäni tärkeänä, mutta se ei näkynyt ajankäytössäni eikä valinnoissani kovinkaan onnistuneesti. Ainut, mikä näkyi kunnolla, oli työ. Parisuhde, läheiset ja henkilökohtainen hyvinvointi olivat toissijaisia asioita.

Logoterapian opinnot ja arvotyöskentely avasivat arvoja selkeästi ja aivan eri tavalla. Tuo vieras ja hieno sana on tullut käytännönläheiseksi ja toteutettavaksi. Samalla opin tunnistamaan ovatko muut tietoisia omista arvoistaan.

Tästä prosessista koitui seurauksia. Arvojen tunnistaminen ja elämän muuttuminen niiden mukaiseen suuntaan on tuonut eteen isoja, mielenkiintoisia ja vaikeita, pelottavalta tuntuvia päätöksiä.

Arvojen tunnistamisen avulla olen selviytynyt työuupumuksen kuopasta

Olen irtisanoutunut minulle erittäin rakkaasta työstä ja lähtenyt rakentamaan jotain uutta samalla kun olemme mieheni kanssa tasapainoilleet muutosten tuulissa.

Arvojen tunnistamisen avulla oppii tuntemaan itseään paremmin, luottamaan itseensä ja arvostamaan itseään enemmän. Arvojen mukaan eläminen vähentää monille tutun vieraan, eli syyllisyyden tunteita, jotka ovat muodostuneet aiemmista uskomuksista ja käsityksistä, omista ja toisten odotuksista.


Miten käy, jos ei elä arvojensa mukaista elämää?

Jos omia arvojaan ei tiedosta, tai ei elä niiden mukaisesti, uskollisena matkakumppani saattaa kulkea mukana epämääräinen ahdistus, masennus, tyhjyyden ja tarkoituksettomuuden kokemus elämästä. Ajelehtiminen, vastuuttomuus, sitoutumattomuus. Valintojen ja päätösten tekemisen vaikeus, jahkailu.

Jotkut elävät vain itselleen, omaa napaa tuijottaen. He etsimällä etsivät onnellisuutta ja vaikka he kuinka pyrkivät onneen ja asioihin mitä he haluavat elämältä, he eivät onneaan saavuta, elleivät ole tietoisia omista arvoistaan ja siitä, miten niiden mukaan eletään.

Uupuminen, muiden miellyttäminen tai pelkästään muiden odotusten mukaan eläminen on toinen ääripää ja se voi kertoa paitsi heikosta itsetunnosta, rajattomuudesta ja siitä että ei pysty toteuttamaan arvojensa mukaisia tekoja.

Omien arvojen tunnistaminen on hyvä alku, mutta se ei riitä merkityksellisen elämän rakentamiseen. Arvojaan tulee uskaltaa elää todeksi. Vaikka välillä pelottaisikin.

Miten saan arvoista kiinni?

Se on prosessi, johon kannattaa tietoisesti lähteä. Uteliaana, avoimena ja seikkailureppu selässä. Arvot harvoin tupsahtavat selkeänä tietoisuuteen ihan itsestään. Tällaiseen prosessiin ihmistä kutsutaan erityisesti muutoksen ja elämän taitekohdissa, silloin kun itse haluaa muuttaa elämänsä osa-alueita tai kun unelmoimme jostakin, mikä on mahdollista saavuttaa. Ihminen tarvitsee välillä ravistelua, että havahtuisi, mikä elämässä on tärkeää ja merkityksellistä. Kirjallisuuden ja terapeuttisten prosessien läpikäyminen vaikka ammattilaisten ohjaamana auttavat aina eteenpäin. Ne auttavat näkemään omat ja toisen vahvuudet ja mahdollisuudet ympärillä.

Oletko elämänmuutoksen edessä tai onko sinulla erokriisi ja pohdit elämääsi?

Uupuneille, ylisuorittajille, itseensä negatiivisesti suhtautujille:

Kiireisessä arjessa ja kriisin keskellä joskus hukkaamme itsemme. Kadotamme yhteyden siihen, millaisia lahjoja ja taitoja meillä on ja miten elää merkityksellistä ja omannäköistä elämää.

Tutustu terapeuttiseen verkkovalmennukseen, joka antaa sinulle työkalut omannäköisen elämän löytymiseen. Omat taidot, lahjat ja kutsumus esiin, elämänilo, lepo ja palautuminen osaksi pysyvää elämäntapaa:

https://valmennukset.valostamo.fi/courses/unelmawerstas